چکیده:
متن مقاله:
کمتر کسی است که درد پا را تجربه نکرده باشد. ممکن است ساق پای خود را به صندلی کوبیده باشید یا در عضله ران یا ساق پا دچار گرفتگی شدید شده باشید. این درد اگرچه اشکتان را در آورده ولی به سرعت خوب می شود.
درد پایی که شدید، مداوم یا غیرعادی به نظر می رسد داستان متفاوتی است. گاهی اوقات اینها نشانه یک مشکل جدی است که اگر درمان نشود عواقب بدی به دنبال خواهد داشت.
اگر یکی از این نوع دردهای پا را دارید به پزشک مراجعه کنید.
دردناک، متورم و گرم
اگر ساق پا یا ران شما دردناک، متورم و گرم باشد، ممکن است به دلیل وجود یک لخته خون به نام ترومبوز ورید عمقی باشد. پوست این ناحیه نیز ممکن است به لمس حساس و رنگ آن متمایل به قرمز باشد. گاهی ترومبوز ورید عمقی هیچ علامتی ندارد.
مواردی که می توانند احتمال ابتلا به لخته وریدی عمیق را افزایش دهند عبارتند از:
• قبلا ترومبوز ورید عمقی داشته اید
• باردار هستید
• استراحت طولانی مدت در بستر داشته اید
• بزرگتر از 65 سال هستید
• جراحی بزرگی داشته اید
• از داروهای پیشگیری از بارداری یا هورمون درمانی جایگزین استفاده می کنید
• سرطان های خاص داشته اید
• از درمان های سرطان خاصی استفاده می کنید
ترومبوز ورید عمقی خطرناک است زیرا می تواند بشکند و ریز شود، به ریه ها برود و در یک شریان گیر کند و باعث آمبولی ریه شود. آمبولی ریه با درد قفسه سینه، اشکال در تنفس، سرفه هایی که گاهی با خون همرا است شناخته می شود. آمبولی ریه یک مورد اورژانسی است و می تواند کشنده باشد.
گرفتگی و خستگی مداوم پا
اگر هنگام راه رفتن در ساق پا یا ران درد دارید و این درد پس از چند دقیقه استراحت از بین می رود احتمالا به بیماری شریان محیطی مبتلا شده اید. بیماری شریان محیطی از بیماری های شایع گردش خون است که در آن تنگی شریان ها باعث کاهش خون رسانی به اندام ها می شود. در این بیماری اندام های انتهایی - معمولا پاها- خون کافی و مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند و این مساله باعث پا درد هنگام راه رفتن می شود.
اگر سنتان بالای 65 سال است، سیگار می کشید، چاق هستید، کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت یا نارسایی کلیه دارید احتمال ابتلا به بیماری شریان محیطی در شما بالاست.
بیماری شریان محیطی در صورتی که درمان نشود مشکلات جدی به بار می آورد و گاهی منجر به مرگ بافت و قانقاریا می شود.
سیاتیک
اگر درد از ناحیه کمر یا لگن شروع شود و به پشت یک پا برسد، ممکن است به دلیل شرایطی به نام سیاتیک باشد. از دیگر علایم سیاتیک درد بیشتر هنگام حرکت، عطسه یا سرفه، گرفتگی بد و طولانی مدت پا، احساس ضعف یا گزگز در ساق پا، و احساس سوزن سوزن شدن است.
بسیاری از افراد مبتلا به سیاتیک، گاهی اوقات بدون درمان، بهبودی کامل پیدا می کنند. اما در صورت داشتن علائم سیاتیک همچنان باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا بدون درمان، ممکن است عوارضی مانند از دست دادن احساس در پاها، مشکلات روده یا مثانه و آسیب عصبی دائمی پیدا کنید.
درد شدید ناگهانی
درد شدید ناگهانی پا معمولا به دلیل آسیب ها و ضربه هایی است که به پا وارد می شود.
● پارگی تاندون آشیل: آشیل یک نوار بافتی سخت است که ماهیچه ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می کند. هنگام راه رفتن، دویدن و پریدن از تاندون آشیل استفاده می کنید. اگر این تاندون دچار پارگی جزئی یا کامل شود در پشت پا و بالای پاشنه احساس درد شدیدی خواهید کرد. پس از آن، وزن دادن به پای یا راه رفتن معمولی برای شما دشوار خواهد بود.
● پارگی رباط صلیبی قدامی: رباط صلیبی قدامی در وسط مفصل زانو و بصورت مایل قرار گرفته است و مانع از لغزیدن ساق به سمت جلو میشود. این رباط همچنین در حفظ پایداری چرخشی زانو موثر است. اگر رباط صلیبی دچار پارگی جزئی یا کامل شود، ممکن است صدای پاره شدن چیزی در زانو همراه با درد را بشنوید. شخص احساس می کند زانویش از زیر تنه اش در می رود و ناپایدار یا لرزان است. چند ساعت بعد، زانو متورم می شود.
ورزش با توقف و تغییر جهت های ناگهانی، کوبیدن محکم پا به زمین ، کاهش سرعت در حین دویدن، ضربه یا تکل زدن در زانو از جمله مواردی است که می تواند خطر پارگی رباط صلیبی را افزایش دهد.
● پارگی همسترینگ: عضلات همسترینگ سه عضله در پشت ران هستند. اگر یکی از این سه عضله کشیده یا پاره شود درد شدیدی ایجاد می کند. این ناحیه ممکن است در عرض چند ساعت متورم شود و در روزهای آینده پشت پا یا زیر زانو کبود شده یا تغییر رنگ دهد.
پارگی همسترینگ معمولا در هنگام دویدن و حرکات ورزشی ناگهانی و شدید اتفاق میافتد./