بوتولیسم (Botulism)
بوتولیسم یک بیماری بالقوه کشنده ناشی از عفونت باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است. این باکتری به طور طبیعی از آلودگی می اید. در بدن، باکتری مانند یک سم است که از سلول های عصبی به سلول های عضلانی می آید ، و ممکن است انسان را فلج کند . بوتولیسم ضعیف و قوی دارد
بوتولیسم غذایی Food-borne botulism
باکتری مضر در محیط کم اکسیژن پیشرفت و تولید سم می کند، مانند غذاهای کنسرو شده . غذاهای خانگی کنسرو شده ، مانند سبزیجات و گوشت، معمولا منبع نوع غذایی است و در اثر خوردن غذاهایی که در تهیه آنها حرارت کمی بکار رفته و بعد از تهیه سم بوتولینوم در آنها ایجاد شده و سپس به هنگام مصرف حرارت کمی دیده اند ، ایجاد می شود .
بوتولیسم زخم Wound botulism
اگر این باکتری وارد بریدگی شود، آنها می توانند ایجاد یک عفونت خطرناک کنند که تولید سم می کند.افراد همچنین بعد از تزریق داروهای غیر قانونی و مخدر عفونی می شوند.
بوتولیسم نوزادان Infant botulism
این شایعترین شکل بوتولیسم است . شروع آن بعد از رشد باکتری کلستریدیوم بوتولینوم در روده بچه ها است. این به طور نمونه بین سن 6 هفتگی و 6 ماهه برجسته و بارز است.بچه ها ممکن است باکتری را اغلب به صورت هاگ شکل دریافت دارند،در سیستمهای آنها بعد از اینکه آنها غذای آلوده می خورند یا در تماس با خاک که حاوی هاگ های باکتری است قرار می گیرند.
این ذرات در روده رشد و سم آزاد می کنند. تمام اشکال بوتولیسم کشنده است و به عنوان اورژانس های پزشکی در نظر گرفته می شود. کلستریدیوم بوتولینوم ارگانیسم میله ای شکلی است که در وضعیت کم اکسیژن (بی هوازی ) بهتر رشد می کند.
باکتری در حالت غیرفعال زنده می ماند تا این که در شرایط مناسب برای رشد قرار بگیرد. 7 نوع سم بوتولیسم شناخته شده اند که با حروف A تا G نشانی داده می شوند. تنها انواع A ، B ، E ، F در انسان سبب بیماری می شوند.
نکات زیر را رعایت کنید
اگر قسمتی از قوطی کنسرو بیرون زده است، یا اینکه محتویات آن رنگ یا بوی عجیبی دارند، اصلاً لب به آن نزنید.- هیچگاه غذایی که قطعاً مشخص نیست خوب پخته یا کنسرو شده است را نخورید.
- هیچگاه به شیرخواران غذای حاوی عسل یا شربتهای ضد سرفه ندهید.
- جوشاندن غذا میتواند از بوتولیسم پیشگیری کند، اما بهتر است اطلاعات خود را در مورد جزئیات کنسرو کردن و پختن غذا به طریقه بیخطر، افزایش دهید.
- اگر مشکوک به بوتولیسم هستید، با مرکز بهداشت نزدیک محل خود تماس بگیرید. در صورت قطعی شدن مسأله، باید از طریق رسانهها اطلاعرسانی کرد و غذاهای آلوده را نیز از مغازهها جمعآوری نمود.
دلایل:
بیماری بوتولیسم ناشی از عاملی بیماریزاست که سم آن به عنوان کشندهترین سم شناخته شده، معروف است.این بیماری نه تنها از طریق کنسرو بلکه به واسطه بسیاری از مواد غذایی که به درستی نگهداری نمیشود نیز منتقل میشود؛ از جمله مواد غذایی که به این بیماری آلوده میشود، غذاهای دودی یا تخمیر شده، پیاز سرخ کرده و سیبزمینی پخته شده است.
مراقبت:
مصرف آنتی بیوتیک در درمان بوتولیسم غذایی و نوزادی تاثیری ندارد زیرا بیماری در اثر میکروب ایجاد نشده بلکه بر اثر سم حاصل از میکروب به وجود آمده است. اما در مورد بوتولیسم زخمی می توان از آنتی بیوتیک استفاده کرد زیرا میکروبی که از ناحیه زخم وارد شده می تواند در آنجا تکثیر یابد. تنها راه موجود برای خارج کردن سم از بدن استفاده از آنتی توکسین یا ضد سم است. آنتی توکسین در دو نوع سرم اسبی و انسانی موجود است و معمولا به صورت آماده در مراکز بهداشتی خاص می توان آن را تهیه کرد. اگر پزشک به بوتولیسم مشکوک شود باید به سرعت درخواست آنتی توکسین دهد. در صورتی که دفع سم به موقع انجام شود و اقدامات مراقبتی لازم مانند استفاده از تنفس مصنوعی برای بیمار انجام گیرد، می توان فرد را از مرگ حتمی نجات داد. البته پس از خارج شدن سم از بدن، علایم عصبی عضلانی بیماری حداقل یک تا سه ماه طول می کشد تا برطرف شود. حتی ممکن است لازم باشد در این مدت بیمار در آی سی یو و با استفاده از تنفس مصنوعی نگهداری شود تا عضلاتی که فلج شده اند به حالت عادی برگردند. برخی اوقات حتی شش ماه طول می کشد تا فرد به زندگی عادی خود بازگردد.
علائم:
در بوتولیسم غذایی، عامل ایجاد بیماری میکروب یا هاگ آن نیست بلکه سمی است که در غذای آلوده به میکروب ایجاد می شود. دوره پنهان بیماری بعد از ورود سم به بدن از چند ساعت تا چند روز ممکن است طول بکشد. در برخی ها ممکن است بیماری شدیدی ایجاد نشود و علایم بیماری به صورت تهوع، استفراغ و شکم درد ظاهر شوند. درست مانند یک مسمومیت معمولی و گذرا، به طوری که فرد متوجه نشود به بوتولیسم مبتلا شده است اما علایم بیماری در بعضی از افراد به صورت شدید و کشنده ظاهر می شود. در چنین حالتی معمولا چند ساعت یا چند روز بعد از خوردن غذای آلوده علایم به صورت تهوع، استفراغ، شکم درد و یبوست شدید شروع می شود. بعد از آن فرد دچار دوبینی و تاری دید می شود و ممکن است عضلات چشمش فلج شوند طوری که با نگاه کردن به فرد متوجه انحراف چشم و افتادگی پلک او خواهیم شد. علاوه بر این ممکن است حرف زدن فرد مختل شود و دیگر نتواند به راحتی صحبت کند. سپس قدرت بلعش را از دست می دهد و نمی تواند آب دهان خود را قورت دهد به صورتی که بزاق از اطراف دهانش سرازیر می شود. این بیماری باعث ایجاد تب نمی شود و روی مغز اثر نمی گذارد؛ یعنی فرد تا آخرین لحظه از هوشیاری کامل برخوردار است. از دیگر مشخصه های این بیماری، قرینه بودن علایم آن در دو طرف بدن است. علاوه بر این، فلج حاصل از بوتولیسم یک فلج پایین رونده است به این صورت که ابتدا عضلات صورت و بالاتنه درگیر می شوند و بعد به تدریج عضلات پایین تنه، اندام های تحتانی و پا فلج می شوند. خطرناک ترین عارضه این بیماری فلج شدن عضلات دیافراگم و عضلات بین دنده ای است زیرا باعث می شود که فرد دیگر نتواند نفس بکشد. بنابراین باید برای او تنفس مصنوعی فراهم شود. علاوه بر این، فلج عضلات گوارشی باعث یبوست شدید خواهد شد. درگیری عضلات مثانه و لگن نیز منجر به از دست دادن کنترل ادرار می شود.