تب با منشا ناشناخته (Fever of unknown origin)

تب با منشا ناشناخته، در سال 1961 توسط پیتزردورف و بیسون اینگونه تعریف شد:
  • دمای بدن بالاتر از 38/3 درجه سانتی گراد در موارد متعدد
  • دوره بیماری بیش از 3 هفته
  • عدم تشخیص علت تب پس از یک هفته از شروع معاینات تحقیقی
پیشرفت های تشخیصی دائما در حال اصلاح طیف بیماریهایی هستند که به نظر می رسد در بروز تب با منشا ناشناخته نقش داشته باشند. برای مثال آزمایشات سرم شناسی، اهمیت ویروس اچ.آی.وی و بسیاری از بیماری های روماتیسمی (لوپوس اریتماتوز سیستمیک، آرتریت روماتوئید نوجوانان و آرتریت روماتوئید) که عامل ایجاد تب با منشا ناشناخته در نظر گرفته می شدند را کم می داند.
همچنین تصویربرداری های تشخیصی پیشرفته چون سی.تی.اسکن، ام.آر.آی و سونوگرافی به تشخیص زودهنگام آبسه و تومورهای جامد که در گذشته به سختی تشخیص داده می شدند، کمک می کنند.
بیماران با تب با منشا ناشناخته (5-15 درصد موارد)، معمولا یک سیر خوش خیم دراز مدت دارند بخصوص وقتی که تب با کاهش وزن قابل توجه یا دیگر علائم جدی بیماری زمینه ای همراه نیست. این یافته ها پیشنهاد می کند که علت زمینه ای تب، یکی از بیماریهای زمینه ای است. چنین بیماری های زمینه ای معمولا پس از یک ارزیابی تشخیصی فشرده و منطقی، تشخیص داده می شوند.

دلایل:

عفونت 30-40 درصد، نئوپلاسم (تومور) 20-30 درصد، بیماریهای عروقی کلاژن 10-20 درصد و سایر بیماریها 15-20 درصد علت تب با منشا ناشناخته را شامل می شوند. همچنان که قبلا نیز گفتیم، بین 5 تا 15 درصد موارد تب با منشا ناشناخته علی رغم مطالعات جامع بدون علت تشخیص داده می شوند.
تب با منشا ناشناخته ای که بیش از یک سال طول بکشد کمتر احتمال دارد که به علت عفونت یا نئوپلاسم ایجاد شده باشد و بیشتر بیماری گرانولوماتوز در این بین عامل شناخته می شود.
سایر بیماری هایی که می تواند باعث بروز تب با منشا ناشناخته گردد به قرار زیر است:

مراقبت:

درمان مستلزم تشخیص بیماری زمینه ای عامل تب است.