خونریزی واژینال (Vaginal bleeding)
خونریزی های غیر طبیعی واژینال به خونریزی هایی می گویند که به عادت ماهانه نرمال ارتباط ندارد. این نوع خونریزی ها ممکن است به حالت لکه بینی یا مقدار کمی خون در بین دو پریود بروز کند که اغلب اوقات روی دستمال توالت وقتی خود را پاک می کنید، مشاهده می شود، یا حتی ممکن است خونریزی های شدید و سنگینی باشند که هر یک یا دو ساعت یک بار، پد یا تامپون را غرق خون کنند.
خونریزی نرمال واژینال یا عادت ماهانه هر 21 تا 35 روز یک بار اتفاق می افتد، در این زمان دیواره رحم فرو می ریزد و چرخه جدید تولید مثل ایجاد می شود. عادت ماهانه ممکن است تنها چند روز یا بیشتر از یک هفته طول بکشد. ممکن است شدت خونریزی زیاد، کم یا معمولی باشد. عادات ماهانه در نوجوانان و در زنان نزدیک به یائسگی طولانی ترند و در این سنین ممکن است شدت آن نیز بیشتر شود.
خونریزی نرمال واژینال یا عادت ماهانه هر 21 تا 35 روز یک بار اتفاق می افتد، در این زمان دیواره رحم فرو می ریزد و چرخه جدید تولید مثل ایجاد می شود. عادت ماهانه ممکن است تنها چند روز یا بیشتر از یک هفته طول بکشد. ممکن است شدت خونریزی زیاد، کم یا معمولی باشد. عادات ماهانه در نوجوانان و در زنان نزدیک به یائسگی طولانی ترند و در این سنین ممکن است شدت آن نیز بیشتر شود.
دلایل:
خونریزی غیر معمول واژن ممکن است به مشکلاتی در دستگاه تناسلی مربوط باشد (بیماری زنان) یا به مشکلات دیگر یا داروهای مصرفی ارتباط پیدا کند. اگر یائسه شدید (یائسگی به معنای 12 ماه متوالی بدون عادت ماهانه است) مشاهده خونریزی واژن پس از دوره یائسگی، ممکن است نگران کننده باشد و نیاز به بررسی داشته باشد.
عوامل محتمل خونریزی غیرعادی واژینال به شرح زیر است:
عوامل محتمل خونریزی غیرعادی واژینال به شرح زیر است:
سرطان ها و بیماری های پیش آگهی
- سرطان دهانه رحم
- سرطان آندومتر (سرطان رحم)
- هیپرپلازی آندومتر
- سرطان تخمدان
- سارکوم رحم
- سرطان واژن
بیماریهای دستگاه غدد درون ریز
- تیروئید پرکار
- تیروئید کم کار
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- توقف مصرف یا تغییر قرص های ضد بارداری یا درمان هورمونی یائسگی
مشکلات باروری و تولید مثل
- بارداری خارج رحم
- نوسان سطح هورمون ها
- بارداری
- چرخه های تخمک گذاری تصادفی
- رابطه جنسی
- دوره قبل از یائسگی
- آتروفی واژن (سندروم تناسلی ادراری در یائسگی)
عفونت ها
- سرویسیت
- کلامیدیا تراکوماتیس
- اندومتریت
- گنوره (سوزاک)
- بیماری التهابی لگن
- واژینیت اوره آ پلاسما
- واژینیت
بیماری های بالینی
- بیماری سلیاک
- بیماری های شدید سیستمیک مثل بیماری کلیه یا کبد
- ترومبوسیتوپنی
- بیماری ون ویلبراند (و بقیه اختلالات انعقادی)
دارو ها و ابزار طبی
- تامپون جامانده در بدن
- آی یو دی
- توقف مصرف یا تغییر در مصرف قرص های ضد بارداری یا هورمون درمانی یائسگی
- عوارض جانبی داروی تاموکسیفن
تومورهای غیر سرطانی و دیگر بیماری های رحمی
- آدنومیوز
- پولیپ دهانه رحم
- پولیپ اندومتر
- فیبروئید رحم
- پولیپ رحم
آسیب ها
- تروما یا ضربه نافذ یا غیر نافذ به ناحیه واژن یا دهانه رحم
- تجاوز جنسی
علائم:
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم
- اگر باردارید و دچار خونریزی واژن شده اید هرچه زودتر با پزشک تماس بگیرید.
- عموما هر زمان که دچار خونریزی واژنی غیر منتظره شدید باید با پزشک مشورت کنید. اینکه چه زمانی خونریزی واژن عادی اطلاق می شود بستگی به سن و شرایط شما دارد.
در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:
- زنانی که در دوره پس از یائسگی هستند و تحت هورمون درمانی یائسگی نمی باشند در صورت بروز خونریزی واژینال به پزشک مراجعه کنند.
- زنانی که در دوره پس از یائسگی هستند و تحت هورمون درمانی یائسگی می باشند ممکن است تجربه مقداری خونریزی واژینال داشته باشند. یک برنامه هورمونی متشکل از مصرف روزانه استروژن و پروژسترون خوراکی به مدت 10 تا 12 روز در ماه ممکن است منجر به خونریزی چند روزه در ماه (شبیه پریود) شود، اگر در این دوره خونریزی شما با خونریزی ناشی از قطع هورمون درمانی متفاوت است با پزشک تماس بگیرید.
- زنانی که در دوره پس از یائسگی هستند و تحت هورمون درمانی دائم یائسگی می باشند: مصرف دوز پایین ترکیب استروژن و پروژسترون به صورت روزانه ممکن است منجر به خونریزی نامنظم وسبکی در شش ماهه اول شود. اگر خونریزی ادامه داشت یا شدید شد به پزشک مراجعه کنید.
- دختران زیر 8 سال که هیچ نشانی از بلوغ ندارند در صورت بروز هر گونه خونریزی واژینال به پزشک مراجعه کنند.
شرایط زیر طبیعی هستند اما اگر نگرانید با پزشک مشورت کنید:
- نوزادان دختر تازه به دنیا آمده ممکن است دچار خونریزی واژینال در ماه اول زندگی خود شوند. اما اگر خونریزی بیشتر طول کشید یا بیش از حد بود باید مورد بررسی قرار بگیرد.
- نوجوانانی که به تازگی پریود شده اند ممکن است در سال اول دوره های نامنظم داشته باشند. علاوه بر این بسیاری از زنان و دختران، لکه بینی خفیفی قبل از شروع پریود دارند.
- زنانی که مصرف قرص های ضد بارداری را آغاز کرده اند ممکن است در چند ماهه اول دچار لکه بینی شوند.
- زنان نزدیک به یائسگی ممکن است دچار خونریزی های شدید یا نامنظم شوند. با پزشک در مورد روش های کاهش علائم این عارضه مشورت کنید.