اطلاعات جامع داروها و بیماریها
در این بخش میتوانید اطلاعات کامل و بهروز درباره داروها، کاربردها، عوارض جانبی و نحوه مصرف آنها را پیدا کنید. همچنین، مطالب علمی و معتبر درباره بیماریهای مختلف، علائم، روشهای درمان و پیشگیری در دسترس شما قرار دارد. هدف ما ارائه اطلاعات دقیق و کاربردی است تا شما بتوانید بهترین تصمیمات را برای سلامتی خود بگیرید.
سدیم پلی استیرن سولفونات (Sodium Polystyrene Sulfonate)
اين دارو يک رزين تبادل کننده کاتيون است که متعاقب مصرف خوراکي يا مقعدي يونهاي سديم را با پتاسيم و ديگر کاتيونها در مسير گوارشي مبادله مي کند و بعد از طريق مدفوع دفع مي گردد. هر گرم از اين رزين حدود 3 ميلي مول پتاسيم را درمحيط آزمايشگاهي و حدود 1 ميلي مول محيط زيستي مبادله ميکند.اين دارو جهت افزايش دفع پتاسيم در درمان هايپرکالمي کاربرد دارد. ممکن است اثر آن تا چندين ساعت و حتي بيشتر مشخص نگردد و در هايپرکالمي شديد که تأثير سريع دارو مورد نياز است بايد از ديگر اقدامات نيز جهت درمان بهره برد. در طول درمان غلظت الکتروليت هاي سرم بايد مانيتور گردد و دوزهاي تجويزي بر اساس پاسخ درماني تنظيم شوند. دوز معمول خوراکي 15 گرم تا 4 بار در روز به صورت سوسپانسيون در آب يا شربت است. نبايد دارو را در آب ميوه ريخت چرا که محتواي پتاسيم بالايي دارد. دوز پيشنهادي در مورد کودکان 1گرم بر کيلوگرم در روز به صورت خوراکي در دوزهاي تقسيم شده براي درمان هايپرکالمي حاد مي باشد که در مورد دوز نگهدارنده به 500 ميلي گرم بر کيلوگرم در روز کاهش مي يابد. در مورد نوزادان راه خوراکي توصيه نمي گردد. هنگامي که تجويز خوراکي سخت است اين دارو را مي توان از راه مقعد به صورت انما تجويز نمود. دوز معمول روزانه آن 30 گرم به صورت سوسپانسيون در 100 ميلي ليتر متيل سلولز 2% ، 450 و 100 ميلي ليتر آب است که در صورت امکان تا 9 ساعت نگه داشته مي شود هر چند که دوزهاي بالاتر و مدت زمان کمتر و راههاي تجويز جايگزين نيز مورد استفاده واقع شده اند.
بي اشتهايي، حالت تهوع و استفراغ، يبوست و گاهاً اسهال ممکن است ايجاد شوند. ممکن است يبوست شديد باشد و دوزهاي بالا در افراد مسن و کودکان مي تواند باعث تجمع مدفوع و اختلالات گوارشي گردد. در صورت لزوم مي توان از يک ملين ملايم جهت پيشگيري يا درمان يبوست بهره برد. از مسهل هاي حاوي منيزيوم نبايد استفاده گردد. اين دارو مي تواند باعث کمبود شديد پتاسيم گردد و علائم هايپوکالمي شديد مثل بي قراري، گيجي، ECG غير طبيعي، آريتمي هاي قلبي و ضعف شديد عضلاني رخ مي دهند.
اين دارو منحصراً انتخابي پتاسيم نيست و مي تواند به ديگر کاتيون ها متصل شود. در بعضي بيماران به خصوص بيماران مبتلا به اختلالات کليوي خصوصاً مصرف همزمان اين دارو با آنتي اسيدهاي دهنده کاتيون مثل هيدروکسيد منيزيوم، هيدروکسيد آلومنيوم يا کربنات کلسيم آلکالوز متابوليک ايجاد مي شوند.